Enterprise Resource Planning (ERP) is een proces dat door bedrijven wordt gebruikt om de belangrijke onderdelen van hun bedrijf te beheren en te integreren. Veel ERP-softwaretoepassingen zijn belangrijk voor bedrijven omdat ze hen helpen bij het implementeren van resourceplanning door alle processen te integreren die nodig zijn om hun bedrijven met één systeem te runnen. Een ERP-softwaresysteem kan ook planning, inkoopvoorraad, verkoop, marketing, financiën, human resources en meer integreren.

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN
ERP-software kan alle processen integreren die nodig zijn om een ​​bedrijf te runnen.
ERP-oplossingen zijn in de loop der jaren geëvolueerd en veel ervan zijn nu typisch webgebaseerde applicaties waartoe gebruikers op afstand toegang hebben.
Een ERP-systeem kan ineffectief zijn als een bedrijf het niet zorgvuldig implementeert.
1:34
Enterprise Resource Planning (ERP)

Enterprise Resource Planning begrijpen
U kunt een enterprise resource planning-systeem zien als de lijm die de verschillende computersystemen voor een grote organisatie met elkaar verbindt. Zonder een ERP-applicatie zou elke afdeling zijn systeem hebben geoptimaliseerd voor zijn specifieke taken. Met ERP-software heeft elke afdeling nog steeds zijn systeem, maar alle systemen zijn toegankelijk via één applicatie met één interface.

Met ERP-toepassingen kunnen de verschillende afdelingen ook gemakkelijker communiceren en informatie delen met de rest van het bedrijf. Het verzamelt informatie over de activiteit en status van verschillende divisies, waardoor deze informatie beschikbaar is voor andere delen, waar het productief kan worden gebruikt.

ERP-toepassingen kunnen een bedrijf helpen meer zelfbewust te worden door informatie over productie, financiën, distributie en human resources aan elkaar te koppelen. Omdat het verschillende technologieën verbindt die door elk onderdeel van een bedrijf worden gebruikt, kan een ERP-toepassing kostbare dubbele en incompatibele technologie elimineren. Het proces integreert vaak crediteuren, voorraadcontrolesystemen, orderbewakingssystemen en klantendatabases in één systeem.

Het ERP-aanbod is in de loop der jaren geëvolueerd van traditionele softwaremodellen die gebruikmaken van fysieke clientservers tot cloudgebaseerde software die externe webgebaseerde toegang biedt.

 Een bedrijf kan kostenoverschrijdingen ervaren als het ERP-systeem niet zorgvuldig wordt geïmplementeerd.
Speciale overwegingen
Een ERP-systeem elimineert niet altijd inefficiënties binnen het bedrijf. Het bedrijf moet opnieuw nadenken over de manier waarop het is georganiseerd, anders zal het eindigen met incompatibele technologie.

ERP-systemen bereiken meestal niet de doelstellingen die hun installatie hebben beïnvloed vanwege de terughoudendheid van een bedrijf om oude werkprocessen op te geven die niet compatibel zijn met de software. Sommige bedrijven zijn ook terughoudend om oude software die in het verleden goed werkte, los te laten. De sleutel is om te voorkomen dat ERP-projecten worden opgesplitst in veel kleinere projecten, wat kan leiden tot kostenoverschrijdingen.

Aanbieders van ERP-oplossingen
Sommige bekende namen zijn leiders in ERP-software. Oracle Corp. (ORCL) leverde oorspronkelijk een relationele database die geïntegreerd was met ERP-software ontwikkeld door SAP (SAP) voordat het begin van de jaren 2000 op grote schaal de zakelijke markt betrad. Microsoft (MSFT) is al lange tijd marktleider en veel klanten gebruiken meerdere softwaretoepassingen van het bedrijf.

Aangezien cloudgebaseerde oplossingen de afgelopen jaren in populariteit zijn gegroeid, hebben de traditionele leiders van de ERP-industrie uitdagingen gezien van starters als Bizowie en WorkWise. (Zie voor meer informatie “Case Studies of Successful Enterprise Resource Planning”)


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *