Hoe een ERP-systeem te selecteren
Naarmate uw bedrijf groeit en slimmer wil werken, komt er vaak een groot probleem naar voren: hoe u een ERP-systeem selecteert dat bij u past. Het selecteren van het juiste ERP-systeem voor uw bedrijf is zeker een belangrijke en complexe onderneming en er zijn meerdere factoren die u zorgvuldig moet overwegen als onderdeel van dat proces.

Het belangrijkste doel zou moeten zijn om een ​​ERP-softwaresysteem te selecteren dat goed past bij uw bedrijf en de specifieke vereisten ervan. Eén maat past niet allemaal, en u moet weglopen (niet lopen) van een ERP-provider die anders aangeeft. Een typisch ERP-selectieproces helpt u te evalueren waar uw bedrijf zich momenteel bevindt en om te bepalen welke gebieden kunnen worden verbeterd, zodat u de juiste ERP-oplossing kunt selecteren die u zal helpen uw doelen te bereiken.

Omdat zowel (1) een ERP-selectieproces als (2) een implementatie van een nieuw ERP-systeem vereist dat mensen hun werk anders doen, is het erg belangrijk om de gebruikerseisen te begrijpen, niet alleen voor huidige processen maar ook voor toekomstige processen. U moet niet alleen klaar zijn voor de groei van vandaag, maar ook voor groei die over tien jaar kan plaatsvinden, en uw ERP-systeem moet met u meegroeien.

Zonder gedetailleerde gebruikersvereisten slaagt de beoordeling van systemen voor functionele beste pasvorm zelden. De vereisten moeten voldoende gedetailleerd zijn voor complexe processen of processen die uniek kunnen zijn voor een bepaald bedrijf. Als het vanaf het begin niet goed wordt gedaan, kunnen onduidelijke vereisten onderweg complicaties veroorzaken.

Belangrijkste vraag om te beantwoorden in een ERP-selectieproces:
Wat zijn de werkelijke kosten (TCO of totale eigendomskosten) van de ERP-oplossing? Vergeet niet dat u niet alleen op zoek bent naar ERP-software, maar ook naar hulp onderweg, van ondersteuning tot training tot updates en ver daarbuiten.
Wat voor soort ondersteuning en training wordt er geboden? Wees duidelijk dat uw mensen het nieuwe ERP-systeem moeten gebruiken en dat u ondersteuning en training (van een vertrouwde provider) nodig heeft om die adoptie tot stand te brengen.
Welke technologieën biedt en maakt de ERP-oplossing mogelijk? Wees duidelijk over de technologische kant van de dingen. Mogelijk hebt u onderweg integraties of andere ondersteuning nodig om te profiteren van de geavanceerde technologieën van vandaag en morgen.
Welke 10 criteria zijn het belangrijkst voor fabrikanten en distributeurs?
 
Hoe een ERP-systeem te selecteren

Werk samen met een ERP-partner die er is geweest, klaar
Wanneer u onderzoekt hoe u een ERP selecteert, moet u ook vragen “wie kan ons helpen?” Het antwoord moet een ervaren ERP-provider zijn die luistert, u en uw behoeften leert kennen, alle valkuilen en problemen heeft gezien (meer hierover hieronder), ze heeft opgelost en bedrijven zoals de uwe heeft geholpen te gedijen. Ervaar zaken bij een ERP-provider op dezelfde manier als elders. Iemand die de lay-out van het land kent, die de kansen die u heeft kan zien en die om uw doelen geeft, zal u helpen de potentiële uitdagingen van elk ERP-implementatieproces te vermijden.

Enkele van die uitdagingen zijn:

  1. Processen moeten duidelijk worden gedefinieerd. Om een ​​ERP-systeem de processen in uw bedrijf in kaart te kunnen brengen, moeten de huidige processen duidelijk en grondig gedocumenteerd zijn. Procesmodellering is complex en een ervaren ERP-partner kan u helpen het hele proces uit te voeren. Ze kunnen u ook helpen mogelijkheden te vinden voor procesverbetering voordat ze in kaart worden gebracht in uw ERP.

U moet uw workflows opnieuw evalueren en reorganiseren, waarbij u belangrijke vragen stelt, zoals: Welke processen zijn echt nodig en nuttig? Welke kan met behulp van de nieuwe software efficiënter worden gemaakt? Welke workflows zijn niet recentelijk bijgewerkt, ook al zijn de processen veranderd? Het vooraf analyseren en bespreken van deze vragen met een ervaren ERP-partner is cruciaal.

  1. Gegevensmigratie. De overdracht van oude data naar het nieuwe ERP-systeem is een vaak onderschat aspect van een succesvolle ERP-implementatie. De datakwaliteit in het nieuwe ERP-systeem zal slechts zo goed zijn als de kwaliteit van de gemigreerde data, dus duplicaten, spelfouten of kaartgegevens moeten vóór de migratie worden gecorrigeerd.Nadat de records zijn opgeschoond, kan de procesmapping plaatsvinden. Pas als bewezen is dat de nieuwe datastructuur werkt in een gedetailleerde simulatie, wordt deze overgedragen naar het productiesysteem. Nogmaals, het hebben van een ervaren ERP-partner die er is geweest, dat is een grote troef.
  1. Verandering kan moeilijk zijn. Niet al uw medewerkers zullen in eerste instantie enthousiast zijn over een ERP-implementatie. Onzekerheid zorgt voor onzekerheid. Taken en processen veranderen immers, informatie wordt transparanter, verantwoordelijkheden kunnen worden herverdeeld. Het is essentieel om elke afdeling te communiceren over de voordelen van het ERP-project voor het dagelijkse werk en om werknemers vertrouwd te maken met het nieuwe systeem door middel van informatiestromen, workshops en training. Alleen wanneer werknemers duidelijk begrijpen waarom de verandering plaatsvindt en welke voordelen het oplevert, zullen ze de ERP-implementatie ondersteunen en ondersteunen.

Nogmaals, het hebben van een ERP-partner die duizenden bedrijven heeft geholpen om veranderingen effectief te beheren, is een enorme hulp tijdens het ERP-implementatieproces.

Voer uw due diligence uit
Omdat er zoveel op het spel staat, kun je het beste heel methodisch zijn als het gaat om hoe je een ERP selecteert. Zorgvuldig zijn en uw due diligence uitvoeren, is de enige manier om te gaan. Het maken van de juiste keuze voor uw ERP-systeem zal de bedrijfsvoering van uw bedrijf verbeteren, de meeste datagedreven processen automatiseren en uw volledige infrastructuur integreren. Een mislukte ERP-implementatie kan zeer schadelijk zijn voor uw bedrijf. Er is dus een zorgvuldige, weloverwogen aanpak nodig, evenals het vinden van een ervaren partner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *